Al-Anon

Voor familie en vrienden van alcoholisten

Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
Al-Anon Familiegroepen vzw
Helenalei 24 (glv)
2018 Antwerpen

EN TOEN WAS ER …… AL-ANON

Goede namiddag,

Dit is de eerste keer dat ik een referaat heb geschreven en voor een groot publiek zal spreken. Ik heb lang getwijfeld om dit te doen, maar Chris van onze groep heeft mij effectief goed gestuurd en gemotiveerd. Bedankt, Chris.

Vroeger had ik in mijn leven het gevoel dat ik naar iets moest zoeken. Ik stelde mij steeds de vraag: wat zijn in het echte leven de rechte lijnen?

Mijn vader heeft altijd gedronken en veel ruzie gemaakt. Mijn moeder dronk mee, kreeg slaag en heeft veel geweend. Daarna sloeg zij mij. Als kind heb ik dikwijls de politie gebeld om ruzie te vermijden. Dat heeft mijn vader mij nooit kunnen vergeven. Ik voelde mij slachtoffer en dacht dat alles mijn schuld was. Toen ik 12 jaar was, werd mijn broer geboren en toen is het nog erger geworden. Ik kreeg nog meer huishoudelijke taken op mijn jonge schouders, zoals de verzorging van en het toezicht op mijn broertje. Op school was ik de beste van de klas. Mijn vader was dan tegenover anderen hier fier voor op mij en noemde mij “zijn dochtertje”, maar thuis negeerde hij mij.

Op mijn 18de was er een jongen verliefd op mij. Ik kon niet geloven dat er iemand verliefd kon worden op iemand als ik. Toch werd ik stapelverliefd op hem en we zijn getrouwd. Op mijn 20ste is mijn eerste zoon geboren en op mijn 23ste mijn tweede zoon. Ik was gelukkig en ik wilde het beste gezinnetje ter wereld hebben. Ik heb steeds mijn best gedaan en stond altijd klaar voor mijn man en kinderen. Toen had ik minder goede contacten met mijn ouders, maar kreeg ik wel veel liefde en begrip van mijn schoonouders. Helaas, na 3 jaren geluk lag mijn droom helemaal aan diggelen doordat mijn man veel is beginnen drinken. Alles werd hetzelfde als vroeger bij mij thuis. Na 10 jaar heb ik mijn man verlaten en ben ik opnieuw begonnen. Ik had er geen vertrouwen meer in dat op een dag mijn man als een prins zou langskomen op zijn wit paard en dat alles zou opgelost worden voor mij. Ik ben altijd zelfstandig geweest, kan goed mijn plan trekken en heb altijd gewerkt. Mijn leven in handen van iemand anders leggen, deed ik alleen op emotioneel vlak.

Na 5 jaar alleen te zijn geweest kwam ik een man tegen, die ik weer zou kunnen vertrouwen. We kregen een dochter. Ook deze man heeft helaas een drankprobleem.

Toen kwam Al-Anon in mijn leven. Ik kreeg een adres, stond voor de deur, maar durfde niet binnengaan. Ik had geen zelfvertrouwen meer. Ik dacht: wat moet ik tegen andere mensen gaan zeggen over mijzelf?

Toen is mijn vader gestorven door longkanker en na zijn dood ging ik samen met mijn moeder naar een open vergadering van AA en Al-Anon. Daar kreeg ik zoveel medelijden met de alcoholisten door hun nederigheid en zelfkritiek. Vanaf toen ben ik verslaving gaan zien als een ziekte. Na die vergadering kreeg ik een gevoel van: als ik Al-Anon serieus neem, is dit de bron van wijsheid die mijn leven terug leefbaar kan maken. Bij Al-Anon kan ik praten over mijn angsten en verdriet.

Mijn moeder drinkt nog altijd, maar doet dat stiekem. Ik heb vergeefs geprobeerd met haar te praten over het verleden. Het maakt haar razend kwaad. Ik heb het gevoel dat zij denkt: wie ben jij om dat te vragen?

Nu ben ik 10 jaar bij Al-Anon. “Laat los en heb vertrouwen” is mijn slogan geworden. Het geeft mij kalmte en een goed gevoel. Ondertussen ben ik 3 jaar terug alleen. Ik wil mijn leven niet meer in handen van iemand leggen. Niemand kan mijn problemen oplossen. Ik besef dat ik nog veel werk heb aan mijzelf, maar met de hulp van Al-Anon ben ik op het goede pad.

Ik ben de mensen van Al-Anon dankbaar. Onze groep is mijn Hogere Macht. Ik leef met de geest van Al-Anon en dankzij deze levenswijze zie ik dagelijks kleine mirakels in mijn leven gebeuren. Ik dank de Hogere Macht dat ik nuchter kan leven. Dit is het grootste geschenk.

Bedankt Al-Anon

Al-Anon Vind hulp / groep

Op zoek naar hulp of een groep die in de buurt vergadert?
Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
bereikbaar van 8u tot 22u
 

 

Bezoek en Like onze Facebook pagina en lees om de twee dagen een spreuk.

 

 

Komende evenementen

Alle info en nog meer evenementen kan je terugvinden in de agenda

Radiospot