Al-Anon

Voor familie en vrienden van alcoholisten

Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
Al-Anon Familiegroepen vzw
Helenalei 24 (glv)
2018 Antwerpen

Ik ben een alcoholist. Ik heb jullie hulp nodig. Lees mij niet de les; maak mij geen verwijten en geeft mij geen uitbrander. Je zou niet kwaad op me zijn als ik kanker of suikerziekte had. Alcoholisme is ook een ziekte.

Gooi mijn drank niet weg;  dat is zinloos want het lukt me altijd om weer nieuwe te krijgen.

Laat je door mij niet kwaad maken. Als je mij aanvalt met woorden of daden, is dat voor mij enkel maar een bevestiging van de slechte indruk die ik van mezelf heb. Ik heb al zo'n hekel aan mezelf.

Laat je, door liefde en bezorgdheid, niet verleiden dingen voor me te doen die ik zelf behoor op te knappen. Als jullie mijn verantwoordelijkheden op je nemen, ontnemen jullie mij definitief de kans om die zelf te dragen. Mijn schuldgevoel wordt dan groter en jullie komen vol wrok te zitten.

Hecht geen waarde aan mijn beloften. Ik beloof van alles om onder de gevolgen van mijn daden uit te komen. Door de aard van mijn ziekte, kan ik mijn belofte niet houden, ook al zijn ze op het moment zelf eerlijk gemeend.

Uit geen loze dreigementen. Blijf bij een eenmaal genomen besluit. Geloof niet alles wat ik vertel: het zou een leugen kunnen zijn. Het ontkennen van de werkelijkheid is een symptoom van mijn ziekte. Bovendien ben ik geneigd mijn respect te verliezen door mensen die ik al te gemakkelijk om de tuin kan leiden.

Laat niet toe dat ik misbruik van jullie maak of jullie op één of andere manier uitbuit. Liefde kan niet lang bestaan zonder rechtvaardigheid.

Neem mij niet in bescherming en probeer op geen enkele wijze om me te behoeden voor de gevolgen van mijn drinken. Vertel geen leugens voor me, betaal mijn rekeningen niet, neem mijn verplichtingen niet op je. Door dit wel te doen, zouden jullie juist de crisis kunnen afwenden of afzwakken die nodig is om mij ertoe te brengen door te gaan zoeken. Zolang jullie een automatische vluchtweg bieden uit de gevolgen van mijn drinken, kan ik doorgaan met het ontkennen van mijn drankprobleem.

Boven alles, LEER zoveel mogelijk over alcoholisme en jullie rol in verhouding tot mij. Bezoek open AA- bijeenkomsten, als dat kan. Ga regelmatig naar AL-ANON  bijeenkomsten, lees literatuur en houd contact met Al-Anon leden. Dat zijn de mensen die u kunnen helpen de situatie duidelijk te overzien.


Ik houd van jullie.

Jullie alcoholist


Gebaseerd op gegevens uit de folder: Wat kan de familie van een alcoholist doen?

Geschreven door dominee Joseph L. Kellermann.

Je vindt de brief in de folder van Al-Anon: "Drie meningen over Al-Anon van de andere kant van het gezin"

Al-Anon Vind hulp / groep

Op zoek naar hulp of een groep die in de buurt vergadert?
Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
bereikbaar van 8u tot 22u
 

 

Bezoek en Like onze Facebook pagina en lees om de twee dagen een spreuk.

 

 

Komende evenementen

Alle info en nog meer evenementen kan je terugvinden in de agenda

Radiospot