Al-Anon

Voor familie en vrienden van alcoholisten

Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
Al-Anon Familiegroepen vzw
Helenalei 24 (glv)
2018 Antwerpen

Iets in mij doet pijn als ik in de media hoor hoe huiselijk geweld toeneemt tijdens het collectieve corona-huisarrest. Iets in mij doet pijn als ik me voorstel hoe in vermoedelijk dezelfde mate het alcoholverbruik toeneemt. Dat ‘iets in mij’ is oud. Oud zeer....

Oud genoeg om het meer dan eens te hebben (moeten) ervaren. Als kind, nog onbekend met de woorden die horen bij alcoholmisbruik en bij gevaarlijk uit de hand lopende ruzies tussen ouders. Ik kon de fenomenen niet benoemen, maar voelde wel hun fysieke en emotionele impact.

Lees meer...

ALCOHOLISME, EEN GEZINSPROBLEEM

Alcohol is de meest verspreide en de meest aanvaarde drug in onze samenleving.

Dit sociaal probleem is al decennia lang gekend. Hulp is zeker noodzakelijk. Wat met het gezin van mensen met een alcoholprobleem? Al die jaren dat alcohol in hun gezin blijft domineren? Hoe lang blijft men de partner, ouder, kind of vriend steunen? Door wie wordt men ondersteund in de strijd te leven met alcohol?

Lees meer...

Lieve zoon


Ik ben papa van een drankzuchtige zoon. Toen ik destijds op een avond onverwachts op zijn appartement kwam, was hij niet thuis, maar er heerste een grote wanorde. Ik kon mij niet bedwingen en keek hier en daar eens rond en ik ontdekte op verschillende plaatsen kleine snipperbriefjes waarop mijn zoon zijn eenzaamheid en verwardheid in telkens één zin uitte, o.a. “Heeft het nog wel zin?”...”Waarom nog?”...enz. Een ijskoude rilling deed mij huiverend verder zoeken. Op zijn slaapkamer vond ik een brief, een afscheidsbrief, een zelfmoordbrief.

Lees meer...

Traditioneel wordt in de 3° week van november aandacht besteed aan ‘alcoholverslaving’. Na 60 jaar werking is AA (Anonieme Alcoholisten) een begrip in Vlaanderen. Al-Anon en Alateen zijn daarentegen minder gekend. Al-Anon richt zich naar partners, familie en vrienden van een persoon met alcoholverslaving. Alateen is bedoeld voor kinderen en jongeren van een alcoholverslaafde ouder.

Lees meer...

EN TOEN WAS ER …… AL-ANON

Goede namiddag,

Dit is de eerste keer dat ik een referaat heb geschreven en voor een groot publiek zal spreken. Ik heb lang getwijfeld om dit te doen, maar Chris van onze groep heeft mij effectief goed gestuurd en gemotiveerd. Bedankt, Chris.

Vroeger had ik in mijn leven het gevoel dat ik naar iets moest zoeken. Ik stelde mij steeds de vraag: wat zijn in het echte leven de rechte lijnen?

Lees meer...

De moed om te veranderen

Een kleine 20 jaar geleden begonnen de rolluikjes die mijn verliefde ogen tot dan toe hadden afgesloten, stilletjes omhoog te gaan en de angstdroom dat mijn prins wel eens een alcoholist zou kunnen zijn, werd zienderogen realiteit.

Lees meer...

Geschonden vertrouwen!

Ik ben een weduwe, weduwe van iemand die leed aan alcoholisme.

Eigenlijk, als ik nu terugkijk op de laatste jaren van mijn huwelijk, was er ineens een derde partner bij… de alcoholist. En eigenlijk : niet INEENS.

Het is een proces geweest van jaren. Beetje bij beetje nam de alcoholist een vaste plaats in - in onze partnerrelatie - in ons gezin - in ons leven.

Lees meer...

Psychische problemen en alcohol, een verwoestende combinatie

  1. Heeft een alcoholist af te rekenen met psychische problemen?
  2. Is een kind schuldig aan het drinken van een ouder?
  3. Wat kan je vinden bij Alateen?
  4. Kan je begrijpen dat mensen eerder naar de drank grijpen en zo hun naasten meer kwetsen dan ze graag te zien? Of zien ze wel degelijk hun naasten graag?

Lees meer...

Het zal je maar eens overkomen!

Op een dag besluiten twee mensen om met elkaar verder door het leven te gaan. Liefde is de drijfveer van de verbintenis. Alles wordt door de spreekwoordelijke roze bril gezien, elk kwijt zich van zijn taak en stilaan ontstaan gewoontes. Zo overkwam het ons ook. Meer werk, meer ontspanning, meer willen. Maar dat vergde veel van een mens. Soms zoveel dat er middelen aan te pas kwamen die we eigenlijk zelf niet wilden. De communicatie viel voor een deel of volledig weg, we kenden elkaar niet meer zo goed. De ene zag de oplossing in meer werken, meer dit, meer dat en de andere in medicatie of in het nuttigen van alcoholische drank.

Lees meer...

Al-Anon Vind hulp / groep

Op zoek naar hulp of een groep die in de buurt vergadert?
Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
bereikbaar van 8u tot 22u
 

 

Bezoek en Like onze Facebook pagina en lees om de twee dagen een spreuk.

 

 

Komende evenementen

Alle info en nog meer evenementen kan je terugvinden in de agenda

Radiospot