Samen Leven

Mijn leven met een alcoholist is begonnen toen mijn mama een relatie begon met vriend nummer zoveel. In het begin leefden we allen gelukkig samen, zoals meestal in het begin. Ik ging net naar het vierde leerjaar en kon het goed met hem vinden. Mijn zus en broer speelden niet altijd met me en de alcoholist deed dit regelmatig.

Lees meer...

En dan?

“En dan…” Dat waren woorden die mijn vader vaak gebruikte wanneer hij weer eens ruzie maakte over onder andere geld. Ik ging soms zo op in de ruzie en werd zo woedend dat ik zelf begon te schreeuwen. Wanneer hij dit dan zei, voelde ik mij zo machteloos, omdat die woorden mij toonden dat ik geen macht over hem had.

Lees meer...

De grote verandering

Ik heb een vader die drinkt, en vroeger begreep ik echt niet wat hem bezielde... want hij gaf me geld om te zwijgen.... en stelde mij vaak teleur met al zijn mooie beloften. Soms was hij heel agressief.

Lees meer...

Je bent niet alleen!

Ik was 12 jaar oud toen er bij ons thuis werd aangekondigd dat mijn papa naar AA ging. Ik schrok hier enorm van! Ik wist dat mijn papa elke avond wel een aantal glaasjes wijn dronk en dat hij regelmatig een pintje lustte op het werk, maar hij werkt in de bouwsector, wie doet dat daar niet?

Lees meer...

Mijn vader is een alcoholist

God, geef mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen.

Mijn vader is een alcoholist.

God, geef mij moed om te veranderen wat ik kan veranderen. 

Ik ben jong en heb nog een heel leven voor mij.

En dan, rest er ons enkel nog wijsheid om tussen deze onderscheid te kennen.

Mijn vader is een alcoholist, ondanks het feit dat hij ondertussen gestopt is met drinken, blijft dit zo.

Lees meer...

Echte vrienden

Mijn vader was eerst gewoon iemand die voor de gezelligheid een glaasje wijn dronk. Maar de drang naar drank werd steeds sterker en hij werd een probleemdrinker. Ik was toen dertien jaar en ik beleefde een angstige en onzekere tijd. Ik was voortdurend met mijn gedachten ergens anders, hoe zou hij vanavond weer thuiskomen?

Lees meer...

Een nieuwe, veilige thuis

Bij mij thuis zijn we met z’n zessen waarvan ik de oudste van 4 kinderen ben. Voor zover ik me als kind kan herinneren, heb ik nooit anders geweten dan dat mijn vader dronk. In die tijd dacht ik nog dat dit een normaal gezin voorstelde.

Lees meer...

Alcoholistenkind

De reden waarom ik de groep Alateen heb leren kennen is mijn moeder. Ja, mijn moeder lijdt aan de vreselijke ziekte die alcoholisme heet. Dit werd lang voor mij verborgen gehouden omdat ik te klein was om het te begrijpen. Maar toen ik opgroeide, werd het gordijn weggeschoven.

Lees meer...

Hallo iedereen, ik ben Sharon en ik ben 18 jaar

Ik woon in een appartement met mijn mama. Zij is altijd een alleenstaande mama geweest. Doordat ze mij alleen heeft opgevoed, hadden en hebben we toch wel een sterke band. Ik studeer momenteel om als zorgkundige te werken en in juni mag ik hopelijk zeggen dat ik afgestudeerd ben.

Lees meer...