Al-Anon

Voor familie en vrienden van alcoholisten

Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
Al-Anon Familiegroepen vzw
Helenalei 24 (glv)
2018 Antwerpen

ALCOHOLISME, EEN GEZINSPROBLEEM

Alcohol is de meest verspreide en de meest aanvaarde drug in onze samenleving.

Dit sociaal probleem is al decennia lang gekend. Hulp is zeker noodzakelijk. Wat met het gezin van mensen met een alcoholprobleem? Al die jaren dat alcohol in hun gezin blijft domineren? Hoe lang blijft men de partner, ouder, kind of vriend steunen? Door wie wordt men ondersteund in de strijd te leven met alcohol?

Hoe geraakte men hierin verzeild en hoe geraakt men hier weer uit?

In Al-Anon, een zustervereniging van AA, proberen de leden inzicht te krijgen in hun eigen gedrag tegenover de mens en de alcohol, maar vooral in hun eigen gedrag tegenover deze ziekte. Hoe kwamen zij in die bodemloze put van uitvluchten, leugens, ergernissen of zelfs schulden terecht? Wanneer loopt hun eigen glas over?

Wat begon met een avondje uit of een feestje met vrienden, waar partner, ouder, kind of vriend iets te veel dronk, liep later uit op een regelmatig onderdeel van hun leven. Er wordt wat gezeurd en gezaagd over het drankgebruik, de roes wordt uitgeslapen en het leven gaat verder. Dan komt er een boete voor dronken rijden, een kras op de wagen en weer wat zeuren en zagen. De drinker wordt lastig en geeft geen antwoord meer of verkondigt een serenade. De drinkende wil naar een sportwedstrijd. Je waarschuwt vooraf dat het ditmaal zonder alcohol kan. In de kantine komt hij zijn vrienden. Hij kan niet naar huis zonder iets te drinken met hen. Zij praten over de wedstrijd en het duurt langer dan verwacht, lees: met meer alcohol dan goed is. Jouw gezeur of je zwijgen duurt nu een ganse dag. Diegenen die zich hierin herkennen, weten hoe het verder gaat.

Blijven hopen op beterschap, blijven zeuren en zagen, steeds minder begrip krijgen van de drinkende. Met goed en kwaad, met beloftes en dreigementen proberen om de drinkende te doen minderen. Meer en meer vereenzamen.

De zorg voor de kinderen komt volledig op jouw schouders te liggen. Met huishoudelijke taken sta je alleen. Je zegt afspraken af, want je kan je kinderen niet alleen laten of bij een dronken partner achterlaten. Financieel gaat het achteruit. De drinkende gaat niet werken, heeft hoofdpijn of is grieperig, wil de roes uitslapen. Alcohol kost geld. Beloftes en uitvluchten om minder te drinken, blijven zich opstapelen.

Wanneer en hoe barst de bom?

De leden van Al-Anon:

  • Zijn geen professionele hulpverleners, het zijn mensen die dit meemaakten, van wie de partner, ouder of kind al dan niet gestopt is met drinken, die met vallen en opstaan, ieder naar zijn kunnen en in zijn situatie proberen hun eigen gedrag onder de loep nemen om terug grip te krijgen op hun leven en dit zoveel mogelijk terug in eigen handen te nemen.
  • Proberen de drinkende te aanvaarden zoals die is.

 

Al-Anon Vind hulp / groep

Op zoek naar hulp of een groep die in de buurt vergadert?
Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
bereikbaar van 8u tot 22u
 

 

Bezoek en Like onze Facebook pagina en lees om de twee dagen een spreuk.

 

 

Komende evenementen

Alle info en nog meer evenementen kan je terugvinden in de agenda

Radiospot