Al-Anon
Voor familie en vrienden van alcoholisten
Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
Al-Anon Familiegroepen vzw
Helenalei 24 (glv)
2018 Antwerpen
De Al-Anon Familiegroepen vormen een gemeenschap van verwanten en vrienden van alcoholisten. Wij bespreken onderling onze ervaringen en geven elkaar kracht en hoop. Wij geloven dat alcoholisme een gezinsziekte is en dat verandering van levenshouding kan bijdragen tot ons herstel.
Al-Anon heeft geen bindingen met sekten, kerken, politieke organisaties of welke andere instellingen dan ook. Zij neemt niet deel aan maatschappelijke discussies en kiest geen partij voor of tegen een bepaalde zaak. Het lidmaatschap is gratis. Al-Anon voorziet in haar eigen behoeften door vrijwillige bijdragen van de leden.
Al-Anon heeft maar één doel en dat is de familieleden en vrienden van alcoholisten helpen. Wij doen dit door het programma van de Twaalf Stappen te volgen, door het opvangen en troosten van familieleden en/of vrienden van de alcoholist(e).
Gesloten Vergadering
Er worden ook op regelmatige basis vergaderingen achter gesloten deuren georganiseerd. Dit is een activiteit waar Al-Anon leden hoofdzakelijk hulp krijgen door te praten over hun probleem door het drinken van een ander. De locaties en contactgegevens zijn te vinden op de pagina Vergaderingen.
Open vergaderingen
Op onderstaande plaatsen kan je een open vergadering bijwonen. Tijdens deze vergaderingen krijg je uitleg over Al-Anon. Iedereen kan deze vergaderingen bijwonen na telefonisch contact voor de juiste locatie van de groep.
Vlaams Brabant
OLV Ziekenhuis, Campus Asse
Bloklaan 5, 1730 Asse
Iedere 3de vrijdag van de maand van 20.00u - 22.00u
Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
Antwerpen
Donkersdreef 1, 2930 Brasschaat
Iedere eerste dinsdag van de maand van 20.00u - 21.00u
Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
Limburg
Tessenderlo: in HET LOO – Vismarkt z/n in Tessenderlo.
Elke derde zondag van de maand van 10 u tot 12 uur
Telefoon: 03/218.50.56
Mail: info@al-anonvl.be
VERGADERINGEN voor LONERS: "een groep van mensen die omwille van omstandigheden geen vergaderingen kunnen bijwonen".
Voor meer inlichtingen en werking over de Loners neem contact op: via e-mail: Loners@al-anonvl.be of per post naar het ADB Helenalei 24 (gelijkvloers) B-2018 Antwerpen.
Dag aan dag met Al-Anon
Dit boek doet ons het voorstel dag aan dag te leven. Het geeft ons manieren aan om elke dag een zekere mate van tevredenheid, gemoedsrust en voldoening te vinden. Dit boek is voor iedereen geschikt.
Code: B-06.
Artikels over Al-Anon
Verslaving is geen karakterzwakte
Paul Van Deun helpt mensen van de drank af
"Visie" van vrijdag 07.12.2018
‘Ik kreeg inzicht in de verslaving van mijn man’ Een verslaving legt een grote druk op de familie van een verslaafde. ‘Het is voor hen een zeer frustrerende situatie’, zegt Paul Van Deun. ‘Ze doorzien de ongeloofwaardige grootspraak van de verslaafde. Ze voelen zich schuldig, proberen te helpen, maar raken het ook beu.’ Dat ervaren ook Myriam D. en Annie M. Zij zijn betrokken bij Al-Anon, de vereniging voor partners van alcoholverslaafden. ‘Na ettelijke pogingen om mijn man van de drank af te helpen, moest ik machteloos toezien hoe hij verslaafd bleef’, vertelt Myriam. ‘Voor mij en de kinderen was het niet meer leefbaar. Ik probeerde de verslaving voor de buitenwereld te verbergen. Hierdoor raakte ik vervreemd van familie en vrienden. Als mijn man dronk, barstte ik in tranen uit of maakte ik me kwaad. Dan ging hij nog meer drinken. Een vicieuze cirkel die we niet meer konden doorbreken. Gelukkig vond ik contact met Al-Anon. Door gesprekken en ondersteuning kreeg ik geleidelijk meer inzicht. Ik veranderde mijn houding. Ik nam meer afstand en wist mijn partner op een opbouwende manier te confronteren met de consequenties van zijn verslaving.’ ‘Soms komen mensen met verkeerde verwachtingen naar onze vergaderingen’, zegt Annie M. ‘Ze zoeken een manier om hun partner van de drank te helpen. Dat ligt niet in onze mogelijkheden. We kunnen wel mensen steunen. Dat gebeurt in groepsgesprekken, waarin de deelnemers elkaar helpen door hun ervaringen uit te wisselen. Op die manier hopen we meer inzicht te krijgen om het hoofd te bieden aan de verziekte leefsituatie.’ i: Naast Al-Anon, de vereniging voor partners, is er ook Alateen voor kinderen van mensen met een alcoholverslaving. www.al-anonvl.be
Jongeren en alcohol: Durf nee te zeggen
Het Laatste Nieuws
In de weekendkrant van Het Laatste Nieuws stond een artikel over sportieve senioren. Een van de levenslessen van één der senioren (92 jaar) was "Aanvaarden wat je niet kan veranderen". Ik citeer een gedeelte van het artikel :
"Lang geleden heeft Carolus geleerd het leven filosofisch te benaderen. Ik heb een familielid gehad met een zware alcoholverslaving. Daardoor ben ik in contact gekomen met een vereniging voor familie van verslaafden en daar hadden we een moto "Geef mij gemoedsrust om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, geef mij moed om te veranderen wat ik kan veranderen en wijsheid om tussen deze twee het onderscheid te maken". Dat gaat op voor alles. Ik ben oud, ja. Ik kan sommige dingen niet meer die ik vroeger wel kon - tennissen en fietsen, bijvoorbeeld. Kan ik daar iets aan veranderen ? Nee, want mijn dieptezicht is niet goed meer. Dus moet ik dat aanvaarden. Zou ik erover piekeren, dan word ik ziek van frustratie......".
De persoon in kwestie leeft dus nog altijd met/in de filosofie van Al-Anon. Bewonderenswaardig, hoopvol en waarschijnlijk één der oudste Al-Anonners !