Alcoholistenkind

De reden waarom ik de groep Alateen heb leren kennen is mijn moeder. Ja, mijn moeder lijdt aan de vreselijke ziekte die alcoholisme heet. Dit werd lang voor mij verborgen gehouden omdat ik te klein was om het te begrijpen. Maar toen ik opgroeide, werd het gordijn weggeschoven.

Mijn hele wereld stortte in. Alles was maar een illusie geweest en ik stapte binnen in de trieste werkelijkheid van het alcoholistenkind. ik werd al snel de kop van Jut in de steeds terugkerende huiselijke scènes en toeschouwer bij het beangstigende spektakel van een moeder aan de drank. Ik leefde enkel nog in functie van haar humeur. Als het goed met haar ging, stelde ik het ook goed, maakte ze het slecht, dan ging het ook slecht met mij.

Mijn vader en ik werden heen en weer geslingerd tussen hoop en bitterheid, afhankelijk van wat er dagelijks gebeurde. Op mijn achttiende verjaardag besloot ik iets aan de situatie te doen en contacteerde ik AA. Ik hoopte er de oplossing te vinden voor mijn moeders probleem. Ik werd er opgevangen door een persoon die mij uitlegde dar er ook vergaderingen bestonden voor de families van alcoholisten.

In het begin geloofde ik er niet zo in, maar.....Alateen heeft mij veel geleerd: in de eerste plaats dat mijn moeder ziek was en dat ik niets voor haar kon doen. Dat was het moeilijkste om te aanvaarden. Ik heb er geleerd weer zelfvertrouwen te hebben, dag aan dag te leven en dat er altijd hoop is! Ik heb er nog iets heel belangrijks geleerd: om voor mezelf te leven, dat ikzelf op de eerste plaats kom. 

Natuurlijk gaat het allemaal niet zonder hindernissen. Net zoals de alcoholist hervallen ook wij, maar er is altijd iemand die ons in moeilijke momenten liefde geeft en troost. Deze solidariteit heeft mij geholpen mijn angsten te overwinnen. Ik voel me rustig en ik geniet volop van het leven, terwijl ik vroeger alleen maar oog had voor mijn moeder haar fles.

Alateen heeft mij een boodschap van hoop en liefde gebracht. Ik vind er wat ik thuis niet heb. Ik weet dat ik nog veel werk voor de boeg heb om er helemaal uit te geraken, maar ik heb vertrouwen en ik ga ervoor.