Mijn kind wil naar Alateen.

Wat gebeurt er tijdens de vergaderingen?

Samenkomen onder begeleiding van ervaren Al-Anonleden:

  • ervaringen uitwisselen,
  • het Alateenprogramma gebruiken om te leren omgaan met hun gevoelens,
  • inzicht krijgen in het probleem van het alcoholisme,
  • leren gelukkig zijn in de situatie waarin ze zich bevinden.

Wat in de groep verteld wordt, blijft in de groep.

Alateeners aan het woord

Voor ik naar Alateen kwam, schoof ik niet alle schuld van de familiale problemen in de schoenen van mijn moeder, maar wel in de schoenen van mijn vader, omdat ik vond dat hij, als hoofd van de familie, haar moest verbieden te drinken.

Toen ik naar de groep kwam, heb ik ingezien, dat hij, net als ik, ook ziek was, maar dat het voor mij veel gemakkelijker was om me goed te voelen, omdat ik veel minder verantwoordelijkheid droeg.

Vroeger beschuldigde ik altijd de alcoholist en trok ik partij voor mijn moeder. Ik dacht dat de alcoholist geen interesse had voor ons. Ik heb nu begrepen dat hij een ziekte heeft en dat het zijn schuld niet is. Ik probeer begrip op te brengen als hij zich slecht voelt en als er ruzie is. Het kost mij nog steeds moeite, want ik ben impulsief en herval in mijn fout van kwaad worden op hem. Als ik dan naar Alateen kom, herinner ik me zijn ziekte die de hele familie aantast. Ik slaag er nog steeds niet in om hem veel affectie te tonen, maar door naar de groep te komen, hoop ik om mijn relatie met hem te verbeteren.

Ik heb niet met alcoholisme geleefd, want ik was te klein en het drinken leek me heel normaal. Toen het probleem zich stelde, heb ik Alateen 'uitgeprobeerd' en ben ik in een grote familie terechtgekomen. De relatie tussen mij en mijn familie verbeterde en ik ben ook veranderd. Ik heb ingezien dat ik alleen mezelf kan veranderen. Ik laat los als ze ruzie maken. Ik denk meer aan mezelf om mijn dag niet te verpesten en om rustiger te leven. Ik heb meer gemoedsrust.